TV

Henrik Dorsin


Mostly Credited As: Henrik Dorsin
Birth Name: Henrik Dorsin
Country Of Birth: Sweden

Henrik Dorsin


Dorsin började sin karriär med en statistroll i filmen Vinterviken. Han blev sedan revymakare och dramatiker. Han har bland annat producerat revyn "Slängar av sleven" och medverkat i flera uppsättningar med teatergruppen Stockholms blodbad, som han var med och bildade tillsammans med barndomskamraterna Per Gavatin, Leo Spauls, Michael Lindgren och Erik Wernquist från tiden på Sagateatern, Lidingö. De två sistnämnda kom han att fortsätta jobba med inom ramarna för det som sedan blev Grotesco. Efter att ha gått manuslinjen på IHTV i Göteborg övergick han alltmer till att skriva sketcher och framträda som komiker. Han blev en av de drivande krafterna bakom SVT:s nöjesprogram Säpop som blev en flopp, men återvände snart till TV, bland annat som en av bisittarna i TV4:s Parlamentet.

Dorsin var hemlig gäst på OD:s årliga Caprice i Uppsala universitets aula i december 2006 och 2012. Han hade även en biroll i filmen Göta Kanal 2, vilken hade premiär julen 2006. Henrik Dorsin har tillsammans med Riltons vänner framfört en tonsättning av den finska texten på O'boypaketet, med musik av Göran Lindal ursprungligen skriven till musikalen Sagoharen förstörde mitt liv som sattes upp 1996. Sången finns med på albumet Kompis.

2007 erhöll han det av Povel Ramel instiftade Karamelodiktstipendiet.[1] Samma år var han med i Allsång på Skansen där han framförde en komisk sång om ett operabesök med gamla kända operor som musik, bland annat Carmen och Barberaren i Sevilla. På senare tid har Dorsin spelat diverse figurer i humorserien Grotesco, där han också är en av manusförfattarna. Han har även under flera år medverkat i flera avsnitt av komediprogram som Extra! Extra!, Time out och Stockholm live och under hösten/vintern 2009 i Cirkus Möller.

I Melodifestivalen 2009 spelade han Pihlman som tillsammans med Pål var den återkommande pausunderhållningen, Tingeling. Under vintern 2009-2010 spelade Dorsin den snåle Ove Sundberg i TV4:s succéserie Solsidan. Dorsin var säsongsavslutande sommarpratare i Sveriges Radio P1 Sommar 2012.


TV Appearances

Main cast 
Kontoret (2012)As: Ove Sundberg
Solsidan (2010)As: Ove Sundberg
Parlamentet (1999)As: Himself
Episode Cast Credits 

Tack Gode Gud (2007) 
  Season 1, Episode 9 01x09: (May/16/2007) As Various 

Extra Extra (2006) 
  Season 1, Episode 1 01x01: (Mar/01/2006) As Himself 
Latest news


There are no news items yet
Trivia

No trivia added for this person
Henrik Dorsin Quotes

No quotes added for this person